Januari een lastige maand en na alle feestdagen hebben we besloten om op de gezonde toer te gaan. We hadden het erover afgelopen zondag tijdens onze laatste Nieuwjaarsborrel met onze vriendenclub en ik vertelde ik na de december maand hoognodig weer wat strenger voor mezelf moest zijn. Daarom heb ik besloten de komende maanden richting de zomer gezonder te eten en niet te snoepen.
Bij een gezonde leefstijl horen ook de juiste ontbijtjes. Bij deze deel ik mijn Granola basisrecept, mijn favoriete ontbijt granen.
Granola is een mengsel van geroosterde granen, zaden en pitten. Het is een soort cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken.
Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt.
Granola – basisrecept
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
Basis-ingrediënten:
200 gram havervlokken
200 gram ongebrande noten
200 gram zaden naar keuze
1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie
Extra toppings – smaakmakers:
1 eetlepel kruiden (bijvoorbeeld kaneel)
70 gram extra zaden of pitten (bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten)
1 eetlepel honing of maple syrup ( maple syrup is het lekkerst !}
75 gram gedroogde vruchten (zoals rozijnen of cranberries etc) Zo kun je de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.
Bereiding:
Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat en spreid het uit over de hele plaat.
Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om !
Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.
Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit. Het is ook super lekker over bv een dessert als ijs.
Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn. Zo is een gezonde start helemaal niet vervelend en het is super gezond. We eten het regelmatig, en een aanrader als ontbijt. We willen natuurlijk allemaal in de stretch jurkjes blijven passen deze zomer.
We dekken de tafel gezellig elke morgen en gebruiken de prachtige Broste kommen en maken zo een heerlijk ontbijt met een Latte en we kunnen er weer tegenaan. Mocht jij nog een heerlijk granola recept hebben dan hou ik me aanbevolen!